Z pizzą we Włoszech jest identycznie jak Polsce z kartoflami. Spokojnie da się bez nich obejśc, ale gdy się ich długo nie je to czegoś nam brakuje. We Włoszech pizza jest tradycyjnym rodzinnym posiłkiem, aczkolwiek jej wersje mogą być bardzo niestandardowe.

Mogą nieco się różnić od pizzy do jakiej jesteśmy w dzisiejszych czasach przyzwyczajeni. Dzieje się tak za sprawą użytych do niej przypraw a także dodatków. Na świecie istnieje co niemiara technik a także typów tego dania. Każdy woli coś innego. Poniektórzy wykonują ją z niesłychaną pieczołowitością. Jedni przygotowują samodzielnie wszelkie pizzę a więc piekąc ciasto a także przygotowując wszelkie składniki. Z kolei drudzy idą na łatwiznę, bowiem nie chce się im tracić czasu na wytwarzanie ciasta i kupują gotowe blaty. W takim przypadku wystarczy wyłącznie wrzucić własne ulubione składniki, jakie się ma w lodówce a także smażyć ją w piecu.  

Pizzę da się jeść palcami albo też z wykorzystaniem widelca i noża. Nie ma reguły, każdy zwyczajnie konsumuje jak mu jest wygodnie. Wiadomo, że pizza to szybkie danie więc nie przydatne jest zbyteczne zabawianie się ze sztućcami.