Dobra kucharka ma swoje sprawdzone przepisy i sekretne wskazówki, aby na przykład biszkopt się udał i pięknie wyrósł. Niby to proste ciasto ale efekt końcowy nie zawsze bywa zadowalający. Biszkopt to ciasto wymagające dużej precyzji podczas robienia, Jak do każdego ciasta przed przystąpieniem do pracy należy zgromadzić potrzebne składniki. Do upieczenia biszkopta będą potrzebne nam jajka około 8 sztuk, mąka, cukier oraz masło. Dodatkowo potrzebna jest bułka tarta oraz folia. Większość osób biszkopt przekład kremem. Dlatego warto kupić gotowy i przyrządzić według przepisu na opakowaniu albo samemu przygotować. Każdy ma swoje ulubione smaki kremów. Którymi przekłada biszkopt.

Ważną wskazówką, aby upiec puszysty biszkopt jest zachowanie odpowiednich proporcji i kolejności dodawania składników. Przygotowywanie ciasta należy rozpocząć od ubicia piany oraz żółtek osobno, Dodajemy pozostałe składniki oraz delikatnie mieszamy. Ważne jest, aby nie używać do tego miksera, tylko łyżki. Ponieważ rozbijemy puszystą konsystencję białek. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu. Studzimy biszkopt oraz przekrajamy na pół i smarujemy ulubionym kremem. Ciasto możemy ozdobić i polać polewą. Biszkopty często są pieczone na tory.